Nyt kun koronaepidemian takia kannattaa pysyä kotona, on hyvä aika tehdä asioita, jotka muuten ovat jääneet tekemättä. Minulle yksi tällainen on ollut oman ruokavalion uudistaminen. Olen monesti kokeillut pitää ruokapäiväkirjaa, mutta aina olen lipsunut siitä arjen ja kiireen keskellä. Mutta nyt kerrankin onnistuin! Aloitin ruokapäiväkirjan pitämisen kolme viikkoa sitten. Kirjasin päivittäin syömäni ruuat. Kirjasin ruuat annoksittain, en niinkään kalorimääriä tai grammoja. Ajattelin ettei minulla ole aikaa tai jaksamista laskeskella mitään kaloreja tai grammoja, silmämääräinen tarkastelu saisi riittää. En todennäköisesti myöskään pysyisi sitten uudessa ruokavaliossa kovin kauaa, jos se olisi todella työlästä ja vaatisi ainesten punnitsemista ja tarkkaa mittailua. Kolmen viikon jälkeen kävin ruokapäiväkirjan läpi ja lopputulos oli sekä positiivinen että järkyttävä. Positiivista oli huomata, että syön monipuolisesti ja että valmistan suurimman osan ruuista itse. Järkyttävää oli toisaalta huomata kuinka usein söin herkkuja ja käytin alkoholia kolmen viikon aikana. Olin syönyt 22 herkkuannosta kolmessa viikossa. Kotikaranteenissa on näköjään joutunut nauttimaan elämästä eri tavalla.

Viikko 1. Sunnuntai
 • 2 banaanimunakasta, mustikoita, kanelijugurttia
 • Ruisleipä, majoneesia, tonnikalaa, kapriksia
 • 2 juustohampurilaista, 1,5 kanavarrasta, 1,5 kasvisvarrasta
 • 5 olutta
 • Pala suklaakakkua
Viikko 2. Maanantai
 • Kananakki, paistettu kananmuna, tomaattia, kurkkua, tsatsikia, puolikas greippi
 • Kaksi palaa suklaakakkua
 • 2 jauhelihapihviä, annos fetapastaa, salaattia
 • Kokojyvä bagel tuorejuustoa, salamia, fetaa, pestoa ja salaattia
 • 2 olutta
Viikko 3. Tiistai
 • Annos maustamatonta jugurttia, granolaa, puolikas banaani, mustikoita
 • Annos marinoitua tofua, munakoisoa ja parsakaalia
 • 2 annosta uunifetapastaa
 • 2 olutta ja viski-cola
 • banaani ja appelsiini

Idean ruokapäiväkirjan pitämiseen tällä kertaa sain ranskalaisen yritysjohtajan Mireille Guilianon omaperäisestä dieettikirjasta Ranskattaret eivät liho. Mireille Guiliano on ennen täyspäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymistä tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran Shamppanjatalo Veuve Clicquotin ja luksus tuotteisiin erikoistuneen ranskalaisen monikansallisen konsernin LVMH Moët Hennessyn johtotehtävissä. Kirjassa Mireille Guiliano paljastaa ranskattarien salaisuuden ja jakaa heidän opit miten omaksua elämäntapa, jossa voi nauttia elämästä ja ruuasta kuin ranskatar ilman huolta painonhallinnasta. Mireille Guiliano jakaa kirjassa omia kokemuksiaan ja kertoo miten on oppinut säilyttämään elämäntyylinsä ja selviämään monista ruokalajeista koostuvista edustusillallisista, joissa aina on tarjolla Shamppanjaa, ilman huolta epäterveellisistä elämäntavoista.

 1. Pidä ruokapäiväkirjaa kolmen viikon ajan ja kirjaa ylös syömäsi asiat annoksittain. Pidä mielessä, että yksi annos on suurin piirtein omenan kokoinen. Näin opit silmämääräisesti arvioimaan syömisiäsi.
 2. Käy läpi ruokapäiväkirja viimeisenä iltana ennen nukkumaan menoa. Yliviivaa ruuat ja juomat, jotka koet epäterveellisenä. Yliviivaa myös mielestäsi kerralla syömäsi liian isot ruoka-annokset.
  • Lakse tarkasti kuluttamiesi alkoholiannosten ja herkujen määrä.
 3. Muodosta uusi ruokavaliosi. Korvaa epäterveelliset ruoka-aineet ja juomat terveellisillä versioilla, esim. superfoodeilla, tai jätä ne kokonaan pois. Pienennä ruoka-annoksiasi, jos koit että söit kerralla liikaa. Herkkuja voi syödä kohtuudella pari kertaa viikossa ja alkoholin käyttö tulisi olla myös kohtuullista.
 4. Pidä purjopaasto. Aloita uusi elämäntyyli tehokkaalla puolitoista päivää kestävällä purjo paastolla.
 5. Aloita ruokavalion trimmaus ja totuttele nauttimaan ruuasta kuin ranskatar. Laadukasta ja maistuvaa ruokaa kohtuudella. Uuden ruokavalion ja elämänasenteen opettelu ja omaksuminen vaatii päivittäistä vaivannäköä ja vie Mireille Guilianon mielestä kolme kuukautta.

Aloitin tämän viikon kirjan suosittelemalla ihmeellisellä purjopaastolla. Rehellisesti sanoen en ikinä nauti paastoista. Nälkä on kova ja olo on heikko. Ja vessassa pitää ravata kokoajan yötä päivää. En myöskään nukkunut tämän takia hyvin tiistaita vastaisena yönä. Koin kuitenkin, että vanhasta ruokavaliosta irtipääseminen vaati kunnon kick-startin. Purjopaasto on mielestäni hyvä tapa silloin tällöin keventää ja puhdistaa elimistöä. Paaston innoittamana tutkin myös purjon terveysvaikutuksia. Purjo on alunperin kotoisin Välimeren alueelta. Purjo on diureetti ruoka, koska se sisältää paljon vettä, jonka vuoksi sillä sanotaan olevan nesteitä ja myrkkyjä poistava vaikutus. Se sisältää antioksidantteja ja flavonoideja, jotka ehkäisevät tulehdusta, ja A- ja C-vitamiinia, jotka puhdistavat ja edesauttavat vastustuskykyä ja kehon luonnollista pH-tasapainoa. Sillä myös sanotaan olevan ruuansulatusta ja unensaantia parantava vaikutus, koska se sisältää runsaasti hyvälaatuista kuitua. Purjo sisältää vähän kaloreita, 61 kaloria 100:ssa grammassa, joten se on hyvä myös painonhallintaan. En olisi ikinä uskonut kuinka paljon hyvää pujo voi sisältää. Kaikkea sitä oppii. Meinaan sisällyttää purjoa uuteen ruokavaliooni esimerkiksi salaatteihin tai illallisen lisukkeeksi.

Purjopaasto

(Yhden hengen puolentoista vuorokauden annos)

Ainekset
 • 1 kg purjoa
 • vettä

Leikkaa purjosta vihreä lehtiosa pois. Paloittele vaalea varsi ja pese huolella. Keitä purjon palasia runsaassa vedessä noin 20-30 minuuttia. Ota talteen keitinvesi. Juo lasi keitinvettä kylmänä tai lämpimänä muutamia kertoja päivässä. Voit laimentaa sitä vedellä tai maustaa vaikka sitruunalla. Syö desi keitettyä purjoa aina nälän tullessa. Voit maustaa sitä oliiviöljyllä, sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Muista juoda paljon vettä. Kilo purjoa tulisi riittää yhden hengen paastolle. Paastoa maanantai aamusta tiistai iltaan. Syö tiistaina uuden ruokavaliosi mukainen illallinen.

Eilen illalla aloitin hyvillä mielin ruokavalion trimmauksen. Minulle tärkeää on, että nautin terveellistä ja ravintorikasta ruokaa. Karsin herkuista, kevytjuomista, alkoholista ja pastasta. Jatkan hyvän aamiaisen, kunnollisen lounaan ja ihanan illallisen nauttimisesta. Lisään päiviini kaksi annosta jugurttia kirjasta saamani vinkin innoittamana. Näin nälkä ei ylly liian suureksi ja annoskoot on helpompi pitää kohtuullisina. Meinaan jatkaa ranskattarien tapaan ruokaostoksilla käymisestä, ruuanlaitosta ja ruokailuhetkistä nauttimiseta. Haluan edelleen myös käydä nauttimassa ravintoloissa ja herkutella, mutta kohtuudella, ehkä pari kertaa viikossa. Nyt kuitenkin maailmalla olevan surullisen tilanteen takia minulla on aikaa keskittyä terveydestäni huolehtimiseen ja itseni kehittämiseen. Voimia ja inspiraatiota sinne kotikaranteeneihin! Xoxo, Saara